Współpraca Zalando i DHL przy nowym centrum logistycznym: 1 000 nowych miejsc pracy w Tuszynie

Zalando Fulfillment Center

­ ­

• Zalando rozpoczęło współpracę z DHL Supply Chain dla nowego centrum logistycznego w Głuchowie (Tuszyn) w okolicach Łodzi
  • W Głuchowie powstanie 1 000 nowych miejsc pracy
  • Centrum logistyczne ma 130 000 metrów kwadratowych
  • Pierwsze testy operacyjne odbędą się pod koniec 2018 roku

Głuchów, 22 sierpnia 2018: Zalando, wiodąca platforma modowa i lifestyle’owa w Europie, rozpoczęła współpracę z firmą DHL, która zajmie się obsługą centrum logistycznego w Głuchowie (Tuszyn) w okolicach Łodzi. DHL Supply Chain będzie nadzorował proces zatrudnienia około 1 000 osób, które powstaną w środkowej fazie inwestycji.

W kwietniu tego roku Zalando świętowało uroczyste zawieszenie wiechy na swoim nowym centrum logistycznym o powierzchni 130 000 metrów kwadratowych. Inwestycja w Głuchowie to trzeci w Polsce obiekt tego typu - pozostałe dwa znajdują się w Szczecinie i Olsztynku. Zalando stawia sobie za cel utrzymanie wysokich standardów obsługi klienta na wszystkich 17 rynkach, gdzie jest obecne, dla swoich ponad 24 mln aktywnych klientów w całej Europie. Obiekt w Głuchowie dołącza do sieci logistycznej Zalando, będąc jednym z dziesięciu centrów logistycznych na pięciu rynkach. Nieruchomość będzie obsługiwana przez DHL Supply Chain, a rozpoczęcie testów operacyjnych przewidziane jest już na koniec tego roku.

"Dzięki nowej inwestycji w Głuchowie nie tylko wzmocnimy ofertę kierowaną do polskich klientów, ale także rozbudujemy naszą sieć logistyczną w Europie. Dopiero w kwietniu świętowaliśmy ceremonię zawieszenia wiechy na nowej inwestycji, a DHL Supply Chain już może rozpocząć rekrutację pracowników. Z niecierpliwością czekamy na współpracę z DHL od strony operacyjnej i w tworzeniu silnego zespołu" - mówi Jan Bartels, Vice President Customer Fulfillment & Logistics w Zalando.

"Jesteśmy bardzo zadowoleni, że przekonaliśmy Zalando naszym podejściem “Can Do” i jakością naszej pracy, do zapewnienia im usługi, która kładzie silny nacisk na kreowanie doświadczeń klienta i tworzy konkurencyjną przewagę rynkową dla firmy. Jesteśmy przekonani, że nasz wykwalifikowany i pełen pasji zespół operacyjny w Polsce dostarczy Zalando usługi wysokiej jakości, jakiej oczekują jego klienci" - mówi Hendrik Venter, Prezes DHL Supply Chain na Europę Środkową i Wschodnią.

Czynniki, które zadecydowały o wyborcze Głuchowa jako lokalizacji dla centrum logistycznego, to przede wszystkim duży potencjał zatrudnienia, dobre położenie geograficzne i infrastruktura, która obejmuje bezpośredni dostęp do dróg ekspresowych nr 1 i 12. Szczególny wpływ na decyzję miała współpraca z regionem, gminą Tuszyn i burmistrzem Głuchowa oparta na wzajemnym zaufaniu i szacunku.

Aplikować o pracę można pod adresem: pracujwdhl@dhl.com

Boiler Plate - DE - 2018 - JUNI - AKTUELLE VERSION

ÜBER ZALANDO
Zalando ist Europas führende Online-Plattform für Mode und Lifestyle. Wir bieten unseren Kunden eine umfassende Auswahl an Bekleidung, Schuhen, Kosmetik und Accessoires für Damen, Herren und Kinder bei kostenfreiem Versand und Rückversand. Das Sortiment reicht von fast 2.000 weltweit bekannten Marken über lokale und Fast-Fashion Brands bis hin zu selbst designten Private Labels. Die Zalando-Shops sind lokal auf die Bedürfnisse der Kunden in 17 verschiedenen europäischen Märkten zugeschnitten: Belgien, Deutschland, Dänemark, Finnland, Frankreich, Irland, Italien, Luxemburg, Niederlande, Norwegen, Österreich, Polen, Schweden, Schweiz, Spanien, der Tschechischen Republik und dem Vereinigten Königreich. Zalandos Logistiknetzwerk mit fünf zentralen Logistikzentren ermöglicht die effiziente Belieferung aller Kunden in ganz Europa, unterstützt durch die auf die lokalen Kundenbedürfnisse fokussierten Standorte in Norditalien, Frankreich und Schweden. Wir sind überzeugt, dass der Dreiklang aus Mode, Technologie und Logistik unseren Kunden und Markenpartnern einen Mehrwert bietet.

Julia Zweigle
Position: