Zalando nadal na ścieżce rozwoju w roku 2015

March 5, 2015

Please note that this translation is for information purposes only. In case of any discrepancies between this version and the English/German, the English/German version shall prevail.

• Planowany poziom wzrostu przychodów: 20-25%
  • Oczekiwana marża EBIT w 2015 r.: na poziomie roku 2014
  • Firma zamierza rozszerzyć swoją platformę modową w 2015 r., na horyzoncie nowe zatrudnienia na dużą skalę
  • Udany koniec roku 2014, region DACH wyraźnie w strefie zysków

Berlin, 5 marca 2015 r. – Zalando SE, wiodąca europejska platforma mody online, w 2015 r. planuje pozostać na ścieżce rozwoju, przy szacowanym wzroście przychodów rzędu 20-25%. Firma dalej będzie się koncentrować na zapewnieniu rentownego wzrostu i wydajności kapitałowej. Zalando oczekuje, że marża EBIT w 2015 r. pozostanie na silnym poziomie z roku 2014 dzięki inwestycjom w długoterminowy wzrost: Zalando będzie kontynuować rozszerzanie swojej platformy modowej oraz zwiększanie możliwości zbliżania klientów i marek do siebie. Szereg projektów jest już w fazie realizacji: wśród nich niedawno uruchomiona przez firmę usługa zakupów ze stylistą oraz rozszerzenie kategorii, np. w segmencie odzieży sportowej dla kobiet. Aby wesprzeć rozwój swojej platformy modowej, Zalando zatrudni nowych pracowników.

P. Rubin Ritter, członek Zarządu, stwierdził: „Zalando ma jak najlepszą pozycję startową do dalszego wyprzedzania i przewodzenia na europejskim rynku mody online. Posiadamy bezkonkurencyjny dostęp do klientów i marek, a do tego dysponujemy niezbędną infrastrukturą z możliwością dalszego wzrostu. Zdecydowanie nie zamierzamy zdejmować nogi z gazu”.

Firma Zalando miała bardzo udany rok 2014, który charakteryzował dalszy silny wzrost przychodów ponad wyniki uzyskiwane generalnie na rynku oraz osiągnięcie po raz pierwszy rentowności w zakresie EBIT w ujęciu rocznym w skali całej grupy, co potwierdziło wstępne dane. Przychód Grupy w roku 2014 wzrósł o ok. 26% do poziomu 2,2 mld EUR (2013: 1,8 mld EUR), dalej wzmacniając udział Zalando w europejskim rynku mody online. Segment DACH zanotował ok. 17-procentowy wzrost do poziomu 1,2 mld EUR (2013: 1,1 mld EUR), podczas gdy segment Reszta Europy wzrósł o ok. 37%, osiągając sumę 0,9 mld EUR (2013: 0,6 mld EUR). Firma Zalando osiągnęła skorygowany zysk operacyjny EBIT w skali grupy na poziomie 82 mln EUR¹ (2013: -109 mln EUR), co odpowiada skorygowanej marży EBIT w wysokości 3,7%. Region DACH wykazuje obecnie wyraźną rentowność, przy skorygowanym wskaźniku EBIT na pułapie 83 mln EUR (2013: 8 mln EUR), czyli marży 6,7% (2013: 0,8%). Segment Reszta Europy ma duże szanse na osiągnięcie rentowności w najbliższym czasie, z marżą na poziomie -1,3% (2013: -15,7%).

W czwartym kwartale 2014 r. firma Zalando odnotowała przychód w wysokości 666 mln EUR, co stanowi wzrost o ok. 21% (IV kw. 2013: 550 mln EUR). Kontynuowana dźwignia operacyjna w szeregu linii kosztowych, szczególnie w zakresie kosztów sprzedaży i marketingu, dała w rezultacie silną rentowność w czwartym kwartale. Skorygowany wskaźnik EBIT wyniósł 66 mln EUR na poziomie grupy, co odpowiada marży EBIT w wysokości 9,9%, a nawet 12,3% w regionie DACH. Firma Zalando generowała silny przepływ wolnej gotówki na poziomie 73 mln EUR w czwartym kwartale (2013: 36 mln EUR), dzięki znaczącemu przepływowi środków operacyjnych w gotówce oraz ciągłej koncentracji na wydajności kapitałowej.

Do końca roku 2014 r. firma Zalando odnotowała 14,7 mln aktywnych klientów, pozyskując w przybliżeniu 600 000 nowych aktywnych klientów w czwartym kwartale. Firma Zalando stała się również atrakcyjnym partnerem i forum dla międzynarodowych marek, takich jak Topshop czy GAP, jak i lokalnych firm modowych. Ruch mobilny bije nowy rekord wszech czasów: 48% ruchu w czwartym kwartale generowanych było przez urządzenia mobilne, przy rekordowych wynikach w okolicach Świąt Bożego Narodzenia, przewyższających w niektórych krajach 60%. Przejście na urządzenia mobilne stanowiło wiodący trend przez cały rok, a udział urządzeń mobilnych wzrósł do 42% z poziomu 27% w 2013 r., natomiast aplikację Zalando pobrano ponad 7 mln razy do końca roku 2014.

Nasz pełny roczny raport o nazwie „The Zalando Code” („Kod Zalando”) jest dostępny online pod adresem https://corporate.zalando.com/en/annual-report-2014.

¹Korekta z wyłączeniem kosztów wyrównania opartego na kapitale akcyjnym.

Tabela 1: Grupa Zalando – Przychód i skorygowana marża EBIT (w milionach euro)

Results Financial Year 2014

¹Region DACH stanowią Niemcy, Austria i Szwajcaria.

²Segment Reszta Europy obejmuje wszystkie pozostałe kraje, w których aktualnie prowadzimy działalność.

³Wszystkie inne kanały sprzedaży są zgrupowane w segmencie „Pozostałe” obejmującym Zalando Lounge oraz sklepy Zalando Outlet w Berlinie i Frankfurcie.

⁴Korekta z wyłączeniem kosztów wyrównania opartego na kapitale akcyjnym.

O ZALANDO
Zalando (https://corporate.zalando.com) należy do wiodących sklepów internetowych z odzieżą i obuwiem w Europie. Firma z siedzibą w Berlinie oferuje swoim klientom szeroki wybór odzieży, obuwia i akcesoriów dla kobiet, mężczyzn i dzieci z darmową dostawą i zwrotem. W asortymencie znajdują się zarówno marki znane na całym świecie, jak i produkty lokalnych projektantów, a także marki własne. Lokalne adresy internetowe pozwalają na lepsze dopasowanie oferty do gustów klientów mieszkających w każdym z 15 obsługiwanych przez Zalando krajów europejskich: : Austrii, Niemiec, Holandii, Francji, Włoch, Wielkiej Brytanii, Szwajcarii, Szwecji, Belgii, Hiszpanii, Dani, Finlandii, Polski, Norwegii i Luksemburgu. Sieć logistyczna, składająca się z trzech centrów logistycznych, pozwala na efektywną obsługę naszych klientów w całej Europie. Jesteśmy przekonani, że dzięki umiejętnemu połączeniu trzech komponentów, jakimi są moda, technologia i logistyka, jesteśmy w stanie zaoferować naszym klientom i partnerom produkt wysokiej klasy.
Nasze strony internetowe każdego miesiąca mają ponad 100 milionów odsłon, a w czwartym kwartale 2014 roku w 48% pochodzących z urządzeń mobilnych, co daje 15 milionów aktywnych klientów na koniec kwartału.

OSOBA KONTAKTOWA
Katarzyna Heller