Zalando ułatwia sklepom stacjonarnym wejść w cyfrowy handel

Po niedawnym udostępnieniu lokalnego asortymentu dwóch berlińskich sklepów adidas, Zalando, wiodąca platforma modowa w Europie, umożliwia małym przedsiębiorcom i lokalnym sklepom sprzedaż produktów klientom Zalando.

Berlin, 24 października - Polski rynek e-commerce jest jednym z najszybciej rozwijających się w Europie, jednak mniejsze sklepy stacjonarne nie są w stanie na tym skorzystać. Nie mają wystarczającej infrastruktury, aby rozwinąć swój biznes w sieci.

Pilotażowy projekt Zalando w Niemczech, umożliwia lokalnym sprzedawcom posiadającym ograniczone zaplecze technologiczne, połączenie z platformą Zalando poprzez zewnętrzne rozwiązanie „gax-system”. Pierwsze 10 sklepów, które dołączyły do projektu, będzie miało możliwość swobodnie akceptować zamówienia od klientów Zalando oraz udostępniać klientom produkty ze swoich sklepów.

Zalando GaxSys TipTap Kinderschuhe
TipTap Kinderschuhe Zalando GaxSys

Zdjęcie: Thomas Ganguim z Tip Tap Kinderschuhe z Weilheim w Bawarii, właściciel jednego ze sklepów uczestniczących w projekcie

Coraz więcej Polaków korzysta z usług online, podczas gdy nadal większość asortymentu odzieżowego znajduje się w sklepach stacjonarnych. Strategia platformy Zalando ma na celu połączyć nie tylko wielkie marki i sprzedawców, ale także wspomóc rozwój lokalnych sklepów mających ograniczoną infrastrukturę i rozwiązania technologiczne. Dzięki temu Zalando staje się cyfrowym rozwiązaniem dla mniejszych sklepów, które muszą zmierzyć się z wyzwaniami związanymi z cyfryzacją, oferując im kolejne kanały sprzedaży – mówi Tomasz Ebbig, Senior Brand Marketing Manager.

Współpraca z Zalando pomoże gaxsys dotrzeć do szerokiego grona lokalnych sprzedawców, którzy będą mogli rozpocząć działalność w branży e-commerce. Jesteśmy przekonani, że lokalny handel może istnieć tylko dzięki połączeniu z e-handlem, nie zaś konkurując z nim – komentuje Philipp Kannenberg, członek Zarządu w spółce gaxsys.

Będąc lokalnym przedsiębiorstwem, naszym największym wyzwaniem jest dotarcie do nowych konsumentów, w szczególności tych z młodszego pokolenia. W związku z tym, aby zwiększyć sprzedaż, ważna jest obecność w świecie online, dzięki której możemy zyskać dodatkowy kanał dystrybucji. Nasze dotychczasowe doświadczenie w sprzedaży online poprzez gax-system jest bardzo dobre. Jesteśmy w stanie sprzedać więcej produktów różnych marek oraz korzystać z szerokiego zasięgu, jakie oferuje Zalando. Gdybyśmy mieli prowadzić sklep online samodzielnie, musielibyśmy znacznie zwiększyć powierzchnię sklepu oraz zatrudnić dodatkowych pracowników. Natomiast dzięki gax-system możemy elastycznie decydować, które zamówienia zaakceptować w sieci – mówi Thomas Ganguim z Tip Tap Kinderschuhe z Weilheim w Bawarii, właściciel jednego ze sklepów uczestniczących w projekcie.

Tomasz Ebbig Zalando
Zalando Tomasz Ebbig

Zdjęcie: Tomasz Ebbig, Senior Brand Marketing Manager Zalando.

O ZALANDO

Zalando jest wiodącą platformą modową w Europie. Firma z siedzibą w Berlinie oferuje swoim klientom szeroki wybór odzieży, obuwia i akcesoriów dla kobiet, mężczyzn i dzieci z darmową dostawą i zwrotem. W asortymencie znajdują się zarówno marki znane na całym świecie, jak i produkty lokalnych projektantów, a także marki własne. Zalando dostosowuje swoją ofertę indywidualnie do specyfiki każdego z 15 obsługiwanych krajów europejskich: Austrii, Belgii, Danii, Finlandii, Francji, Hiszpanii, Holandii, Luksemburga, Niemiec , Norwegii, Polski, Szwajcarii, Szwecji, Wielkiej Brytanii i Włoch. Sieć logistyczna obejmująca trzy centra logistyczne pozwala na efektywną obsługę naszych klientów w całej Europie. Jesteśmy przekonani, że dzięki umiejętnemu połączeniu trzech komponentów, jakimi są moda, technologia i logistyka, jesteśmy w stanie zaoferować zarówno klientom, jak i partnerom produkt  najwyższej jakości.
Nasze adresy internetowe każdego miesiąca generują około 160 milionów odsłon, a w drugim kwartale 2016 roku 65% pochodziło z urządzeń mobilnych, co daje prawie 18,8 miliona aktywnych klientów na koniec kwartału.

OSOBA KONTAKTOWA
Katarzyna Heller