VIKTOR&ROLF WYDŁUŻAJĄ CYKL ŻYCIA ODZIEŻY. WYŁĄCZNIE W ZALANDO

Viktor&Rolf for Zalando RE:CYCLE SS18

BERLIN, 11 STYCZNIA 2018 // Uznany duet awangardowych projektantów łączy siły z Zalando, prezentując kolekcję na sezon wiosna/lato 2018 zatytułowaną RE:CYCLE. Kolekcja obejmująca 17 sztuk odzieży damskiej uszytych z tkanin pochodzących z recyklingu dostępna będzie wyłącznie w Zalando od 1 lutego 2018, a w sesji promującej kolekcję wystąpiła belgijska modelka Hanne Gaby Odiele.

Limitowana kolekcja Viktor&Rolf dla Zalando – RE:CYCLE,  którą stworzono z myślą o środowisku naturalnym, stanowi kontynuację ostatnich kolekcji haute couture autorstwa duetu Viktor&Rolf. Do stworzenia jej projektanci wykorzystali niesprzedaną odzież z magazynów Zalando – każdy model wchodzący w jej skład ozdobiono aplikacjami wykonanymi z materiałów z recyklingu.

Pochodzący z Holandii Viktor&Rolf w ramach kolekcji stworzyli 17 sztuk odzieży, od T-shirtów przez spódnice aż po sukienki, robiąc to z typowym dla swoich projektów zamysłem artystycznym. Ceny ubrań wchodzących w skład kolekcji będą niższe niż standardowe ceny projektów spod igły tego słynnego duetu, wahając się od 50 do 250 euro. Na potrzeby kampanii nagrano również krótki film, który z przymrużeniem oka pokazuje kreatywne sposoby recyklingu zastosowane w kolekcji, a proces przemiany został ukazany symbolicznie na takich przykładach jak cięcie papieru przez niszczarkę czy robienie popcornu. Tkaniny są strzępione, cięte i prute, aby na koniec przeobrazić się w konfetti i przybrać kształt motywów kluczowych dla kolekcji: kół, kokard, diamentów i materiałowych skrawków. Motywy te w artystyczny sposób zostają wykorzystane do stworzenia wchodzących w skład kolekcji sztuk odzieży.

Zapytani o projekt, Viktor&Rolf wyjaśniają: „Moda haute couture od zawsze oznaczała dla nas przestrzeń do eksperymentów. W ramach naszych ostatnich kolekcji odkryliśmy kreatywne metody recyklingu – artystyczne sposoby ponownego użycia poszczególnych elementów i tworzenia z nich czegoś nowego. Przykładowo przeszyliśmy tkaniny z naszego archiwum z ostatnich 20 lat i stworzyliśmy z nich patchworki, a fragmenty sukienek koktajlowych i eleganckiej odzieży z XX wieku w surrealistyczny sposób połączyliśmy ze sobą, uzyskując zupełnie nowe, zaskakujące projekty. Najnowsza współpraca z Zalando będzie kolejną okazją do tego, aby tchnąć życie w zapomniane materiały, tworząc coś brawurowego w duchu mody ekologicznej”.

Współpraca Zalando z duetem projektantów to pierwsza kolekcja, w centrum której znajduje się dbałość o środowisko naturalne. „Wraz z duetem Viktor&Rolf proponujemy klientom świadomą modę. To niesamowite, jak Viktor&Rolf przerabiają zapomnianą odzież w coś nowego i pięknego. W ten sposób wydłużamy cykl życia odzieży, a ich kreacje wykraczają poza ramy haute couture, przez co wpisują się w naszą misję, czyli stworzenie nowej definicji mody, na której skorzystamy wszyscy”, komentuje Jolanda Smit, Director of Group Brand Relations Marketing. Dążąc do stworzenia nowej definicji mody, na której skorzystamy wszyscy, Zalando zachęca pracowników, klientów i partnerów do poszukiwania odpowiedzialnych sposobów produkcji i konsumpcji produktów, a także rozwoju firmy. W 2016 roku Zalando zwiększyło asortyment odzieży ekologicznej oraz uzupełniło informacje na stronie informacje na jej temat.

Zalando podejmuje wiele inicjatyw, które mają na celu zmniejszanie negatywnego wpływu na środowisko naturalne, a także nie prowadzi sprzedaży skór zwierząt egzotycznych ani naturalnego futra.

Kolekcja Viktor&Rolf dla Zalando – RE:CYCLE  dostępna będzie od 1 lutego 2018 wyłącznie w Zalando. Na specjalnej stronie obejrzeć będzie można także towarzyszący kampanii krótki filmik.

#viktorandrolfxzalando